Tutorial - Maalschijven vervangen Mahlkonig K30
Zie het filmpje om te leren hoe je zelf de maalschijven van je Mahlkonig kunt vervangen. Veel succes!
Zie het filmpje om te leren hoe je zelf de maalschijven van je Mahlkonig kunt vervangen. Veel succes!
Zelf melk schuimen blijft fantastisch, maar het leren kan tricky zijn. Daarom hebben een korte blogpost met tips & tricks om zo jou een betere schuimkoning te maken. Let wel op als je thuis bezig bent dat jouw apparaat genoeg stoomdruk heeft om de gewenste hoeveelheid te schuimen. De meeste thuismachines hebben capaciteit tot 2 cappuccino (of één latte macchiato) per cyclus.
Het mooiste van espresso maken is dat het snel en naar vraag bereid kan worden. Veel verser dan dat kan het dus niet worden! Wij streven daarom ook naar uiterste versheid om de kwaliteit op een hoog niveau te tillen. Daarom deze howto.
Beginner? Lees dan ook even onze Prelude.
Laten we beginnen met een stukje uitleg ofwel Wiki voor de beginners onder ons...
Het najagen van "kwaliteit in de kop" is voor velen van ons een heuse passie. Dit is gemakkelijk terug te vinden in onze vestigingen. Wij werken nog met echte baristi, een serieuze espressomachine, de beste koffie die we maar kunnen vinden en serieuze Grind on Demand koffiemolens. Ik ben overtuigd dat de beste espresso haalbaar is door drie simpel op te bouwen factoren: De grondstoffen (koffie), vakmanschap en gereedschap. Is dit bij elkaar én afzonderlijk van elkaar op een maximum, dat zorgt dit voor de beste smaaksensatie. Is één zwakker, dan treedt er onmiddellijk verlies op.
Omdat wij streven naar het allerbeste kopje voor jullie, ook wel bekend als The God Shot, verlangen wij ook het allerbeste in onze koffie, baristi en kit.
Kit is ons gereedschap en kennelijk niet zo maar gereedschap. Laten we ons beperken tot de belangrijkste kit voor ons:
- espressomachine
- koffiemolen
- tamper & melkkan
- meetapparatuur
- reinigingsmiddelen/-materiaal
De cafetière, ook wel bekend als de French Press ofwel drukpot. Je komt hem overal tegen. Koffie maken met deze pot is simpel, toch? Nou, ja, maar een beetje kennis en uitleg over de pot kan er voor zorgen dat de koffie die eruit komt nog beter smaakt. Wil je er direct één bestellen, dat kan hier.
Hoe kwam die drukpot ter wereld? Wat dacht je van deze vraag: Welke kwam eerst, de vacuümpot of de drukpot? Het zal je waarschijnlijk verbazen, maar de cafetière kwam later. Het is een veel simpeler ontwerp, maar er waren wel problemen. Rond 1840 waren de systemen met de zuiger en het filtertje er wel. Maar de techniek om de zuiger sluitend te krijgen tegen de kan bestond nog niet. De eerste franse modellen hadden daarom maar beperkt succes. In het begin van de 20ste eeuw werd de cafetière onder de naam cafeolette bekender en wijder verspreid. Rond 1930 kwam Melior met een model van staal met een rvs filter. Bodum kwam daarna met het huidige design, bestaande uit een glazen kan met een stalen frame.
Het belangrijkste voor een goede koffie uit de cafetière is, schoon gereedschap, schoon water met de juiste temperatuur en goede (verse) koffie met de juiste maling. Houd vooral de kwaliteit en versheid in je achterhoofd als je koffie koopt! Er is niets in de cafetière dat van slechte maling een goede of vergelijkbare kwaliteit koffie kan maken ofwel bereiden.
Met een cafetière is de korrelgrootte van de gemalen koffie net zo belangrijk als bij espresso. Het grote verschil is, dat je uniforme grove korrels wilt, in plaats van fijne maling. Vermijd het gebruik van messenmalers. Goedkope (messen)malers kunnen geen van beide; ze geven je een mix van grote en kleine korrels. Gebruik in plaats daarvan een molen met maalschijven.
Het type filter is uiteraard ook bepalend voor de maling. Nylon filters kunnen fijner, maar vereisen nog steeds grover dan snelfiltermaling. Metalen filters vereisen een grove maling, ongeveer zo grof als de peper uit de pepermolen in zijn grofste stand. De grove maling zorgt niet alleen voor een betere koffie, maar ook dat je gemakkelijker de zuiger naar beneden drukt. Andere kwaliteitsverhogende factoren zijn de zuiverheid van het gebruikte water, de versheid van de bonen en natuurlijk hoe schoon de cafetière is.
Voor de cafetiere heb je het volgende nodig
Zet de ketel met water aan. Zorg dat je genoeg water kookt. |
Giet de cafetière en de kopjes vol met heet water en laat dit 30 seconden rusten zonder de plunjer in de pot te doen. Leeg de cafetiere, en droog af. |
Maal de koffie grof (geen filtermaling gebruiken, dat is te fijn), ongeveer grove peperkorrels. Doseer ongeveer 8,5 gram voor 120 ml koffie. Als je sterker wilt, kun je de verhouding iets opschroeven. |
Na het doseren van de koffie in de cafetière kun je gelijk beginnen met opschenken. Het water moet rond de 92 graden zijn (niet kokend). Als je geen thermometer hebt, dan kun je aanhouden dat het water minimaal 1 minuut van de kook af moet zijn. Zorg dat je met een constante straal schenkt en alle koffie goed nat wordt. Tip: maak cirkels met de straal over het koffiebed. Start de klok. |
Roer het mengsel als de klok op 1 minuut staat een paar keer voor een betere verzadiging. Het liefst met een houten staaf. Dit zorgt voor een gelijkmatige extractie. |
Je plaatst het deksel met de plunjer na het roeren op de pot. De plunjer hoeft nu nog niet naar beneden. Zorg dat je het deksel goed uiltijnt met de uitloop. |
Een pot heeft genoeg aan ongeveer 3 minuten. Mocht je nog heet water in je kopjes hebben, dan kun je ze nu legen. |
Zorg dat je er rekening mee houdt dat de zuiger/plunjer gelijkmatig en vooral recht naar beneden gaat. Anders kan er koffiedik ‘lekken’. Doe dit het liefst met twee handen; één aan het deksel van de pot, de ander op de plunjer. Druk met beleid, iets meer dan het gewicht van je hand zou voldoende moeten zijn. |
Schenk de cafetiere meteen uit in de kopjes. Als je te veel hebt gezet en het even wilt bewaren, kun je het beste een (voorverwarmde) thermoskan gebruiken. In de cafetière zelf wordt koffie snel koud en vies. |