Ons nieuwe logo

Chemex - Hoe zet je de perfecte kop

Mooie chemex aangeschaft na alle lyrische verhalen van je vrienden en het lukt je toch niet alle tonen van je zojuist aangeschafte verse R.A.W. bonen er gemakkelijk uit te halen? Oefening baart kunst, maar wat uitleg helpt nog meer. Heb je nog geen Chemex en wil je er direct één bestellen, dat kan hier.

Voorbereiding

Zorg dat je chemex goed schoon is. Als je hem een tijdje niet hebt gebruikt, spoel hem even met heet water, zodat eventueel stof eruit is. Je hebt een weegschaal nodig, het liefst een die een vlakke plaat heeft en een "tare" knop. Verder heb je een waterkoker of ketel (Hario) nodig voor het water. Een digitale timer (of je mobiel met stopwatch) is erg praktisch, dus zorg dat je die ook bij de hand hebt.

Je hebt nodig


  • Molen afstellen
    Stel de molen zo af, dat de koffie geschikt is voor filter (ruwe zandkorrels). As always, gebruik een goede molen met maalschijven. Gebruik niet een ding met mesjes, die zijn meer geschikt om pindakaas mee te maken dan om koffie te malen.
  • Zet je waterkoker aan.

    Zorg dat je minimaal 750 ml water doseert.

  • Pak de weegschaal erbij

    Weeg 48 gram koffiebonen af

  • Spoelen

    Stop het papieren filter in de chemex (Als dit je eerste keer is: 3 vellen voor, 1 vel achter) Spoel het filter met heet water, om papiersmaak te voorkomen. Leeg de chemex zonder het filter te verwijderen

  • Iets terug koelen

    Als het water in de ketel heeft gekookt, laat hem dan ongeveer een minuut afkoelen.

  • Stap 6
    Koffie in het filter

    Tijdens het afkoelen, zet je de chemex op de weegschaal, en tare (nul) je de weegschaal. Maal de koffie, doe het in het filter en tare de weegschaal nogmaals.

  • Wellen

    Schenk 100 gram in een circulaire beweging over de koffie. Stop dan even met schenken en laat de koffie wellen (bloemen) voor ongeveer anderhalve minuut.

  • Opschenken

    Schenk vervolgens water op, weer in circulaire beweging, tot de weegschaal 710 gram aangeeft. Schenk niet op de zijwand, maar meer in het midden. Schenk niet over de rand, je kunt dan beter het niveau iets laten zakken en dan verder schenken.

  • chemex-doppio 2Finish

    Als hij om de paar seconden een druppeltje geeft is hij klaar: Filter verwijderen, uitschenken en genieten maar!

  • Stap 1
  • Stap 2
  • Stap 3
  • Stap 4
  • Stap 5
  • Stap 6
  • Stap 7
  • Stap 8
  • Stap 9

 
Tip

Een extractie van deze hoeveelheid zou ongeveer vier minuten moeten duren. Als dit veel langer was krijg je last van bitters, dit komt door de overextractie. Om hem dan "op tijd" te krijgen moet je de koffiemolen afstellen. Groffer zorgt voor een kortere extractietijd, fijner een langere.

Veel succes!

Chemex schenken in ons Doppio Espresso Lab

doppio social media icons facebookdoppio social media icons linkedindoppio social media icons twitter

Contact

Doppio Espresso Hoofdkantoor
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Franchise
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Zakelijk en Webshop
Tel: 0513 - 820 138

(van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30-17.00 uur)

Doppio Winnaar AD koffietest 2008

Doppio Wint Jonge Ondernemersprijs 2010

doppio award 4

doppio award 6

doppio award 7

doppio award 8