Pu Erh
Pu Erh thee heeft aardse tonen en een uniek, uitgesproken aroma. In China gelooft men traditioneel dat het bijdraagt in de spijsvertering en cholesterol verlaagt.
Pu Erh onderscheidt zich duidelijk van zwarte thee en moet daarom ook in een aparte categorie geplaatst worden. Het zit hem in de fermentatie die radicaal anders is. Na het verwelken worden de bladeren verwarmd tot zeer hoge temperaturen (ongeveer 300 °C) waarbij alle enzymen worden gedood. De bladeren worden vervolgens bevochtigd met waterdamp, gevuld in speciale doeken en "gemasseerd". Op dit punt begint een zogenaamde na-gisting veroorzaakt door bacteriën. Dit wordt meerdere malen herhaald. Aan het einde van het fabricageproces wordt pu erh vaak samengedrukt in verschillende vormen (tegels, pellets, vogelnesten). De resulterende thee kan direct worden geconsumeerd of opgeslagen, voor zeer lange periodes. Het is de enige thee die in complexiteit en waarde verhoogt met het verstrijken van de tijd. De smaak is onderscheidend en doet denken aan hout of vochtige aarde en wordt geleidelijk "op leeftijd" steeds genuanceerder. De afgelopen tijd is pu erh thee zeer populair geworden in westerse landen vanwege zijn gezondheidbevorderende imago en zijn lage niveau van cafeïne.